Passa al contingut principal

SETMANA DE CARNAVAL

Resultat d'imatges de REI CARNESTOLTES
Durant tota aquesta setmana, com cada any al mes de febrer, es celebra la festa de Carnestoltes o Carnaval. Les escoles i els pobles s'omplin de colors, disfresses, balls i rialles. Vols saber una mica més sobre aquesta festa tan divertida? Vols saber qui eren el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma? SEGUEIX LLEGINT!!
La figura del Rei Carnestoltes
El Rei Carnestoltes, el Rei de la Festa o el Rei del Carnaval  és un personatge fictici que cada any fa la seva aparició estel·lar en les festes de Carnaval, i es converteix en l’eix, centre i màxim representant d’aquestes festes. Es tracta d’un personatge bevedor, grotesc i un xic esbojarrat. Durant el Carnaval és quan es fa la lectura del seu esperat pregó.
Un pregó amb el qual s’inaugura la celebració i on es parla sense pudors i amb un to humorístic i satíric de polítics i figures de l’escena pública i autoritats que potser no han fet gaire bé la seva feina durant aquell any. Un discurs satíric, en ocasions pujat de to i amb forces clatellades cap als que estan per damunt de la resta.
Aquest pregó també és el que marcarà les consignes de la Festa de Carnaval d’aquell any en concret, el Carnestoltes dóna permís per passar-ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Aquest ambient de disbauxa només durarà fins dimecres, ja que la gent se n’adona que tan desordre no és bo. Per això, dimecres es fa l’enterrament de la sardina, que donarà pas a l’inici de l’època de Quaresma.
I serà el mateix dia que el Rei Carnestoltes serà jutjat en un judici públic, se’l declara culpable de tot i és condemnat a mort. Després de llegir el seu testament se’l crema en públic. I és a partir de la mitjanit d’aquell mateix dia que s’acaba el Carnaval i comença la Quaresma.
La figura de la Vella Quaresma
La Vella Quaresma és la representació de l’època de Quaresma, època que comença l’endemà del Dimecres de Cendra i acaba el Diumenge de Pasqua, es tracta del període de quaranta dies del calendari litúrgic cristià, en el que es preparen per la Setmana Santa.
Representa un període de reflexió i penitència per preparar-se per la celebració pasqual. Durant aquest període es practicava el dejuni i l’abstinència.
“Quaresma” deriva del llatí quadragèsima, o el “quarantè” dia abans de Pasqua.
La Vella Quaresma es representa en  la forma d’una vella arrugada i xaruga amb set cames, una per cada setmana de Quaresma. Va vestida com una vella del segle XIX, amb davantal, mocador al cap, normalment robes fosques i porta un bacallà en una mà, i un cistell ple de verdures i arengades a l’altre.
Tot i que a vegades havia portat, un bacallà a cada mà, o un bacallà en una mà i en l’altra una graella. Sigui com sigui, tot plegat és símbol de les prohibicions de l’època de Quaresma en que no es podia menjar carn. I era una manera de mentalitzar als infants de que durant aquelles setmanes havien de menjar peix i verdura.
Durant els dies que dura el Carnaval, la Vella Quaresma i el Rei Carnestoltes mantenen una lluita aferrissada on s’acaba imposant l’ordre, la clama, l’austeritat i el dejuni de la Vella Quaresma per damunt de la festa boja i el desordre imposat pel Rei Carnestoltes durant una setmana.
Segons diu la tradició, els menjars abundants eren substituïts per sopes d’oli, verdura i aigua, i només es podia menjar bacallà els diumenges.
Però la Vella Quaresma no és només un personatge típic de les nostres contrades, i és que també rep noms diferents a altres indrets. A les Balears és coneguda com “Sa Jaia Corema” o “S’àvia Corema”, una  vella mallorquina que penjaven a la cuina de les cases i que evidentment, cada setmana se li tallava una cama.

A més, aquí teniu un enllaç per poder veure el conte de El Rei Carnestoltes: https://www.youtube.com/watch?v=oOc2mD-Fliw


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

GLORIA FUERTES: LA POETA DELS NINS I NINES

Abans que acabi l'any 2017, des de la biblioteca, ens agradaria commemorar el centenari del naixement de l'escriptora madrilenya Gloria Fuertes, un dels referents de la literatura infantil espanyola del segle XX. Així que estigueu alerta perquè aviat farem alguna activitat relacionada amb aquesta gran autora.

MÉS POENIGMES

POENIGMA 2 És el rei del corral, el  _ _ _ _, cresta vermella, cua de plomall. És el rei de les gallines, l’escoltaràs cantar si bé matines, aquell  _ _ _ _  quan fa un badall!

Per l'abril, llibres i roses mil!

A la biblioteca continuam aprenent coses de Sant Jordi, com per exemple, dites i frases populars sobre roses, llibres i la figura d'aquest Sant. També hem vist diversos vídeos per conèixer encara millor la llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa. Aquí vos deixam unes fotos de la decoració que hem fet: